5+1 hasznos CSS kód kezdőknek

Az alábbiakban 5+1 olyan CSS kódot sorolunk fel, amely megkönnyítheti a CSS használatának elkezdését. Nem ezek a kódok felelnek a legfontosabb és legbonyolultabb dolgokért,  de gyakran használatosak, és rávezetnek a későbbi, összetettebb CSS-ek működésére.

1.padding

A padding, azaz kitöltés arra szolgál, hogy több vagy kevesebb hely maradjon egy szöveg vagy alakzat mellett. Pixellel jelöljük a kívánt tér nagyságát, és bármelyik irányba használhatjuk:

{padding-left: 5px;}

{padding-right: 5px;}

{padding-bottom: 5px;}

{padding-top: 5px}

2. display

A display-el érhetjük el, hogy egy nem kívánt elem eltűnjön. Ez elég gyakran előjön, ezért hasznos tudni róla már a kezdetektől:

{display: none}

Ha viszont szükséges, hogy az elem helye megmaradjon üresen, akkor a {visibility: hidden}  kódot kell használnunk.

3. width – height

A width és a height, azaz a szélesség és magasság értelemszerűen gyakran hasznosak, hozzátehetjük őket a különböző állítandó elemekhez. Pl.: line-height. A line-heighttal a sorközt tudjuk állítani, ami többször szükséges, mint gondolnánk, a weboldal megjelenését nagy mértékben formálja ez az apróságnak tűnő  elem. Szintén pixelben adjuk meg:

{line-height: 5px}

Megadhatjuk a minimum és maximum értéket is, pl: {max-width: 500px}

4. font

A font a szöveg és a betűk beállításaira vonatkozik,  a parancsot specifikálnunk kell, hogy értéket adhassunk  meg, pl. betűnagyság:

{font-size: large}, vagy betűvastagság: {font-weight: bold}

5. background

Ami már egy nagyobb területet befolyásoló parancs, az a background, ugyanis CSS-sel beállíthatjuk, hogy milyen szín vagy kép legyen a háttér, hogyan helyezkedjen el és ismétlődjön.

{background-color: transparent}

+1. !important

Ha valamihez hiába írunk be kódot, nem akar működni, általánosságban segíthet a dolgon, ha odaírjuk utána az !important kódot, hogy biztosan felülírjuk az eredeti beállításokat. Pl:

{cursor: pointer !important}

Reméljük, segíthettünk ezzel az összefoglalóval, hogy könnyebben induljon a CSS-használat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.